Det här med kisseriet..

img_6995.jpg
Toaletten, förknippat med ångest för så många människor!

Har tidigare berört ämnet klimakteriet och inkontinens, att detta kan leda till urinvägsbesvär. Jag vill fortsätta lite inom området men bredda det och inte begränsa mig till endast kvinnor utan även män. Jag är utbildad Urologisjuksköterska och arbetat många år med människor som lider av olika former av urinvägsbesvär, kvinnor som män och oberoende av bakgrund och vad man gått igenom i livet.

Att prata om detta och söka hjälp är ofta förenat med skam, rädsla och okunskap. Men det finns hjälp att få, tro mig! Det finns så mycket vägledning, hjälpmedel, terapi, redskap och träning så ni anar inte! Något för varje människa som kan förbättra livet.

För mig finns det nästan inget som ger mig så mycket glädje som när jag hjälpt en människa ur ett problem som begränsat, hämmat, skadat och förminskat livskvalitén för denne. Egentligen finns det inget som inte går att förändra och eller lindra, det viktiga är att hitta orsaken till problemet och arbeta därifrån.

Idag tar jag upp ett problem som jätte många människor lider av men som få vågar tala om nämligen överaktiv blåsa. Knepen att övervinna problemet är dock relativt enkla, beroende på hur kraftiga problemen är förstås. Detta är så himla vanligt speciellt i dagens stressade samhälle. Man har helt enkelt inte tid att kissa färdigt när man går på toaletten och liksom ”kniper av strålen” eller tror att man kissat färdigt! Detta resulterar i att det blir en liten mängd urin kvar i blåsan som via nervsystemet triggar igång kisscentrum i nacken strax igen och du känner dig kissnödig fast du nyligen varit på toaletten. Då går du igen och sedan rullar mönstret på så.

Till slut har du vant din urinblåsa med detta felaktiga beteende. Jag har haft patienter som inte vågar gå ut och promenera, gå på stan mm pga av att de måste ha nära till en toalett. Man slutar resa, gå på bio, teater, träffa vänner och begränsar sitt liv. Problemet är att om man vänjer blåsan med detta mönster får man bo på toaletten till slut!

IMG_7009

Ett ytterligare problem på detta är urinvägsinfektioner. Har man hela tiden lite urin kvar i blåsan blir det en perfekt grogrund för bakterier att växa i. Speciellt för oss kvinnor som har ett så kort urinrör där det är lätt för bakterier att vandra upp i blåsan. Sist men inte minst, det psykiska lidande detta för med sig. Ångest, depression, problem med sexlivet, mindervärdeskomplex och dåligt självförtroende är några av tillstånden man kan hamna i.

Känner du igen dig och är begränsad i ditt liv utifrån detta tveka inte att söka hjälp! Vill ni går det ju också att ställa frågor här anonymt på bloggen direkt till mig, ni är inte ensamma!IMG_6998

 

Kom ihåg; blåsan skall inte styra dig, du ska styra blåsan!

KRAM  och ha en fin början på veckan!

 

Författare: piaandarkjohannesdotter

Contact: p.andarkjohannesdotter@gmail.com

2 reaktioner till “Det här med kisseriet..”

 1. Heeeeej!!! Kan inte du ge lite mer tips till oss med återkommande urinvägsinfektioner?? Finns det mer bra knep man kan tänka på???

  Gilla

  1. Hej! Tack för din fråga som jag tror är ett jättevanligt problem och väldigt besvärande förstås! Viktigt är att ta reda på orsaken till infektionerna och det är inte alltid så lätt. Men vet man det är det lättare att åtgärda. Tips du själv kan börja med för att se om det hjälper är; dricka mer, gärna surt, så du sköljer ur blåsan och bakterierna. Tänka på att tömma blåsan HELT när du kissar, sitt kvar en stund då kommer ofta en skvätt till. Är du i klimakteriet kan det hjälpa att ta lokalt östrogen, fråga på apoteket eller din läkare. Tänk dessutom på hur du torkar dig, alltid framifrån och bakåt för att undvika kolibakterier från tarmen. Kissa alltid efter samlag, en regel! Tvätta dig med oparfymerad tvål, var snäll mot slemhinnorna de är sköra och kan lätt ge sveda om de blir irriterade. Hjälper inget, sök vård, en utredning kan behövas speciellt om det finns inslag av blod i urinen detta ska alltid utredas!
   Lycka till! Kram P

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.